Overslaan en naar de inhoud gaan

Cardiomyopathie en juveniele sterfte bij de Belgische herder.

Onlangs heeft de dood van 3 Belgische herderspups van 6 tot 8 weken oud zonder aanwijsbare oorzaak de wetenschappelijke wereld er toe gebracht om het onderzoek op te voeren, wat toegelaten heeft om de oorzakelijke mutatie van de cardiomyopathie, die de juveniele sterfte bij de Belgische herder met zich meebrengt, te identificeren (maart 2020).
De symptomen die bij deze pathologie waargenomen worden, verschillen van individu tot individu en omvatten: braken, kortademigheid, harthypertrofie, moeilijkheden om te bewegen, beven.
De overdracht van de mutatie is van het recessieve autosomale type, wat inhoudt dat 25% van de pups zouden kunnen aangetast zijn door de pathologie, indien de twee ouders gezonde dragers zijn van de mutatie.
De onderzoekers hebben 471 Belgische herders getest. Van deze geteste proefdieren werden er 128, zijnde 27%, geïdentificeerd als gezonde dragers van de mutatie. Dit betekent dat ze de symptomen niet vertonen maar dat ze de pathologie kunnen doorgeven aan hun nakomelingen. Het is daarom aan te raden de Belgische herders te testen op deze mutatie om de voortplanting met 2 gezonde dragers te voorkomen en vooral geen zieke pups te hebben. Het is nochtans sterk aangeraden om de gezonde dragers in de voortplantingsschema’s te behouden, voor zover ze gecombineerd worden met niet-dragers, om de genetische variatie in het ras te bewaren. De test is voorhanden bij Progenus.